Ταγίπ Ερντογάν

Image

Ο γράφων, σε ανύποπτο χρόνο και όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είχε επισκεφθεί τα Ποτάμια Ριζαίου και συνομίλησε με ανθρώπους της περιοχής αυτής, που κατοικούνταν αμιγώς από Έλληνες που εξισλαμίστηκαν το 16-17ο αιώνα, χωρίς έκτοτε και μέχρι σήμερα να έχουν εγκατασταθεί πληθυσμοί από οποιαδήποτε περιοχή της Ανατολής.
Από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους του τόπου και από επιτόπια έρευνα αναφορικά με τα ανθρωπολογικά τους χαρακτηριστικά, τα παρατσούκλια των οικογενειών, τα τοπωνυμία και διάφορες παραδόσεις του τόπου, ήταν προφανές ότι το σύνολο των κατοίκων της περιοχής Ποτάμια (Güneysu) είναι εξισλαμισμένοι Έλληνες.
Από την περιοχή αυτή κατάγεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, με τη βοήθεια του εβραϊκού παράγοντα και των ΗΠΑ, κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην εξουσία, να εξουδετερώσει τους στρατιωτικούς αλλά και τους πανίσχυρους μηχανισμούς των κεμαλιστών και να εδραιωθεί στην εξουσία. Ο Ερντογάν είναι αυτός που πήρε στην πλάτη του την υπόθεση εκδημοκρατισμού -με όρους τουρκο-σουνιτικού ισλάμ- της Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα του πραγματικού εκσυγχρονισμού της τουρκικής οικονομίας, που ήδη έχει εισέλθει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ενώ μετρά 150 δις δολάρια εξαγωγές και 32 εκατ. τουρίστες.
Αν επιχειρήσει να σκιαγραφήσει κανείς το ψυχολογικό προφίλ του Ερντογάν, θα διακρίνει μια ευθύτητα, μια γενναιότητα και ένα θάρρος και τόλμη που φθάνει μέχρι το σημείο της αυτοθυσίας/αυτοκαταστροφής, κοινό χαρακτηριστικό των κατοίκων του Πόντου, χαρακτηριστικό που σμιλεύτηκε επί χιλιετίες σ’ αυτήν την περιοχή που ήταν συνεχώς αντιμέτωπη με εξ Ανατολών εισβολείς. Εξ άλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι ακρίτες και ο Διγενής έζησαν και μεγαλούργησαν στον Πόντο, ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι Πόντιοι είναι πάντα πρώτοι στους εθνικούς αγώνες και στις θυσίες!
Αυτός ακριβώς ο -μέχρι αυτοθυσίας/αυτοκαταστροφής- τολμηρός και θαρραλέος χαρακτήρας του Ερντογάν, ίδιον της ποντιακής του καταγωγής, ήταν που τον οδήγησε σε αλλεπάλληλες νικηφόρες συγκρούσεις με υπέρτερες από αυτόν δυνάμεις, με τελικό αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της Τουρκίας και την απαλλαγή της από τις δυνάμεις του κεμαλικού σκότους και της καταστολής. Δεν κάνουμε την “αγιογραφία” του Ερντογάν, ούτε τον κρίνουμε με βάση το εθνικό μας συμφέρον. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει σε άλλο άρθρο.
Όσον αφορά τα καθ’ ημάς…..

Απόσπασμα από το άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη με τίτλο “Ένας Πόντιος να σώσει την Ελλάδα”, εδώ [ΣΗΜ: Το άρθρο αυτό αναφέρεται στον Ιβάν Σαββίδη και τα ανωτέρω στοιχεία για τον Ερντογάν που μάς ενδιαφέρουν αποτελούν την εισαγωγή του άρθρου.].

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s